kişisel yazılar

Çay

521930_614946425185384_963846429_n

Sohbetlerin olmazsa olmazı…

Okumanın, düşünmenin ve hissetmenin gücünü arttıran…

İnsanı insan olduğu için sevdiğimizi anlarız ya bazen,  işte o anlarda masada duran demli bir çay sayesinde bu sevgimizi keşfetmişizdir. Çay, halkın ortak noktalarından birisi olduğu için bizi birbirimize bağlar. Başbakan ayran dedi ama bizim milli içkimiz çay! Türkiye halklarının sudan sonra en fazla tükettiği içecek, belki de sudan daha fazla içiyoruz.

Leyla ile Mecnun dizisinden sonra gençler de artık çay içmeye başladı. Diziyle beraber Facebook’ta yapılan çay edebiyatı giderek arttı.  Dizi çayı özendirdi diyebilirim, Erdal Bakkal sağolsun.

Nargile, tavla ve bilumum güzel aktiviteler çaysız asla olmaz.

Çay üzerine bazı yazarlardan sözler buldum paylaşayım şuracıkta ;

‘ve oturdu mu bir masaya
…hakkını verir çay içmenin..’
-cahit zarifoğlu

‘iki çay söylemiştik orda biri açık
keşke yalnız bunun için sevseydim seni..’
-cemal süreya

‘ama bu kente gelirsen unutma beni ara,
sana bir çay ve temiz yaralar ısmarlarım..’
-osman konuk

‘hadi iç de çay koyayım..’
-âh muhsin ünlü

Çay bardağı da benim için önem arz eder. Katran gibi çayı taşıyan vefakar dostlardır onlar. En meşhuru Erzurumludur. Turkcell’in bir reklamından aklımdan kalmış. O reklamdan sonra çay bardaklarının da bir ruhu olduğuna inandım. Aslında bütün eşyaların bir ruhu var be! Yanlış hatırlamıyorsam mesela Fransa’ da eşyalarla evlenebiliyor insanlar. İnsanoğlunun meta’ya olan tutkusu böyle bir şey.

Çay tavsiyesinde bulunacak olursam ;

Kaçak çaydan vazgeçmeyin, liptondan uzak durun. Türk çayı iyidir. Seviyorsanız Çaykura devam edin. Istıkan çayı veya Ahmet tea’ yi çok iyi buluyorum ama sizler için ideal olmayabilir. Aramaya inanın, farklı çaylar deneyin. Mesela Çin çayı güzeldir. Kettle denilen o aletten uzak durmanızı tavsiye ederim. Çay tutkunları güzel bir çaydanlıkta demlenen çayın değerini iyi bilirler. Neyse çok konuştum, afiyetle kalın 🙂

8 replies »

  1. Ahh nerede o çaylar yada nerede o kültür buralarda hasret kalmışım şu çaylı muhabetlere paylaşım için teşekkürler biraz hüzünlendirdi beni ama güzel.

Yorum bırakın