programlama

Kendi Arduino Kartınızı Yapın

Bonus olarak Arduino cihazımızı nasıl kendimiz yapacağımızı anlatayım dedim her ne kadarda tecrübem olmasa da bilgi sahibi oluğum kadar sizlere de bilgilerimi aktarma düşüncesindeyim..
Bu dersimizde Breadboard üzerinde kendi Arduino’ muzu nasıl yapacağız bunu öğreneceğiz.. Neden hazır almak varken bu kadar uğraşayım? Derseniz size cevabım:
-Hem istediğiniz gibi parçaları değiştirebilirsiniz.
-Hem de ‘Doing Yourself’ tarzıyla cihazla, aranızda bir bağ yaratmış olursunuz..
Bunlar da hem çalışmanızı psikolojik olarak daha iyi yürütmenizi sağlayacak. Hem de istediğiniz parçalar ile hazırladığınız için satın alacağınız veya aldığınız Arduino dan daha gelişmiş bir Arduino kartı yapabilirsiniz.. Arduino açık kaynaklı bir şirket olduğu için patent engeline takılmazsınız, sadece adı Arduino olmasın yeter, çünkü sadece Arduino adı patentlidir. Mesela adınız Fatma, Fatmaino koyabilirsiniz bu tamamen sizin fikrinizdir.. Hatta ürettiğiniz bu kartı ticari olarak satma gibi bir olanağınız var açık kaynak olduğu ve patent olayı olmadığı için Arduino ile geliştirdiğiniz ekipmanları kendi adınıza satabilirsiniz..

Şimdi geçelim elimizde olması gereken araçlara..
1- Bir tane Breadboard

becub2

2- 22 tane Breadboard için üretilmiş jumper kablo

jumper_wire_closeup

3- 7805 voltaj regülatörü

7805

4- 2 tane LED

LED-lights-health-hazard

5- 2 tane 220 Ohm direnç

1775-220-ohm-1-4-watt-direnc-1000-adet-fiyatidir

6- 1 tane 10k Ohm direnç

F76LH3BG1XC0HA8.LARGE

7- 2 tane 10uF kondansatör

5x11ecap

8- 16MHz clock crystal

16MHZ_Crystal

9- 2 tane 22 pF kondansatör

mercimek-600x600

10- 1 tane buton (Örnek olarak; Omron b3f tipi)

10-16052011-063932L

11- Atmel Atmega8/168/328, AVR mikrokontolcülerinden istediğiniz herhangi biri.. (Arduino Uno kartında kullanılan Atmega328 oluyor..)

2009650_1

12- FTDI FT232 Breakout kartı ben FT232R seçtim. Çünkü üzerinde birde USB girişi bulunuyor. https://www.sparkfun.com/products/12731

FT232RL

13- Eğer isterseniz yazdığınız programı atmak için ‘Arduino USB mini’, USB yerine kablosuz iletişim üzerinden (bluetooth gibi) bilgisayarınızdaki yazılımı atabilirsiniz.. Tabi bunun için dışarıdan ekstra “Arduino Bluetooth Shield” kartı almak gerekir ben usb seçtim ve yazımı buna göre şekillendirdim..

14- 1 tane AVR Breakout https://www.sparkfun.com/products/retired/8508

AVR

Başlayalım:

1

Breadboardın üst tarafa bağlantıları şu şekilde çekiyoruz..

2

Alt tarafın bağlantıları da şu şekilde olacak..

3

TO-220 tipi 7805 voltaj regülatörünü ve 10uF kondansatörleri bu şekilde bağlıyoruz..

4

220 ohm direncin ve LED ışık bağlantılarını şu şekilde yapıyoruz.. LED ışıkları her zaman dirençlerle kullanılmalıdır sadece burada değil proje yaparken de bu kural geçerlidir. Aksi taktirde ömürleri fazla uzun olmaz ve patlarlar.

5

Şimdi görünüm şu şekilde olmalı..

6

Şimdi ise Atmega328 veya aldığınız bir mikroişlemci map yani harita grafiğine bakarak Breadboard kartımıza şu şekilde yerleştirelim Burada Atmega serisi kullanılıyor o yüzden ona göre bağlıyoruz ve 7,8,22,21,20. pinleri ilgili yerlere resimdeki gibi bağlayın.
7. pin: Vcc = dijital voltaj deposu
8. pin: GND = toprak hattı
22. pin: GND = toprak hattı
21. pin: AREF = ADC için analog referans pini
20. pin: AVcc = ADC çeviricisi için voltaj deposu

Demektir..

7

8

Sonra 16MHz Clock Crystal 9. ve 10. pinlere gelecek şekilde Breadboard kartına takılır (pin numaraları yukarıda net bir şekilde görülüyor). Ardından iki tane 22 pF kondansatörleri şekilde gösterildiği gibi bağlayın.

9

Gösterildiği gibi reset butonunu şu şekilde işlemcinin tam üstüne gelecek şekilde bağlıyoruz. Ardından Atmega işlemcinin 1. pinine reset butonunun bir ayağı bağlanır, diğer ayağına ise (-) hatta yani toprak hattına bağlayalım. Şekil şu şekilde olacaktır.

10

Şimdi Breadboard kartımızda İşlemcinin yukarıda görüldüğü haritasında görülen 19. pininden Breadboard kartında boşta duran bir deliğe bağlantı çekelim. Bağlantı çektiğimiz deliğin hemen yanına 220 ohm bir dirençle toprak bağlantısı çekelim ve buradan bir akım oluşturmak için LED ışık yerleştirelim.Bu yerleştirdiğimiz LED Arduino üzerindeki L etiketli LED ışığın görevini üstlenecektir ve istediğimiz şekilde programlanabilecektir. Hazırladığımız Arduino bu şekilde görünecektir.

12

Evet birtakimyazilarino kartımızın bağlantıları hazır =)
Şimdi programlama kısmına ve diğer elemanlara geçelim..

FT232R Breakout kartımızı, Breadboard kartımıza yerleştiriyoruz. Görüldüğü gibi VCC pininden, breadboardın pozitif (+) kısmına ve GND yani toprak hattından, Breadboard üzerinde bulunan negatif (-) kısıma bir bağlantı çekiyoruz böylelikle Breakout kartımıza enerji iletimi gerçekleştirebiliyoruz.. Bunlar yapıldıktan sonra kartımız şu görünümü alacaktır. Ayrıca Breakout kartımızda şu şekilde bir görünüme sahiptir..

15

Şimdi Atmega işlemcinin RX pininden yani 2. pinden, Breakout kartımızın soldan 1. pinine yani TX pinine seri bir bağlantı çekiyoruz. Ardından işlemcinin TX pininden yani 3. pininden Breakout kartının soldan 5. pinine yani RX pinine seri bir bağlantı çekiyoruz. Ardından Breakout kartının sağdan 1. pinini Breadboard kartımızın (-) toprak hattına ve sağdan 4. pinini yani VCC pinini pozitif (+) kısıma bağlıyoruz. Son görünüm şu şekilde olacaktır..

16

Yaptığımız karta şuan enerji verebilir, program yükleyebilirsiniz. Ama son olarak yapmanız gereken bir kaç işlem daha var AVR Breakout kartınıda kullanmamız gerek.. Aslında bu kart yaptığımız Arduino kartını programlamaya yarar..

AVR

Ancak şu şekilde bir adaptöre ihtiyacınız var.. AVR programlama kablosu.. 6 adet giriş pini olmasına dikkat edin..

ADAF-01-US

AVR Breakout kartını gösterildiği gibi bağlıyoruz yani işlemcimizdeki yazıları kartın üzerindeki yazılarla eşleşecek şekilde seri olarak bağlamamız lazım tabi ki aldığınızda üstünde bu pinler bulunmayacak bir elektronikçiden alıp lehim yöntemiyle pin ekleyebilirsiniz yada karta uygun tak çıkar pinler alabilirsiniz..


arduinobload_wires

AVR programlama kablosunu pinlerin üstüne geçiriyoruz ve diğer yandan USB ile bilgisayara bağlıyoruz..

6pinAVRprogcable

6pinAVRproghead

arduinobload_plugin

Artık programlamaya hazır.. Aşağıdaki resme göre analog ve dijital giriş-çıkış ve GND yani toprak pinlerini görebilir bunlara bağladığınız jumper kablolarla yeni Breadboard üzerinde projelerinizi geliştirebilirsiniz..

7

İşlemciye program yazmak için klasik Arduino sitesinden indirebileceğiniz orjinal programını kullanabilirsiniz.. Ancak bazı ayarlamalar yapmak gerekecektir..

1- Araçlar – Kart kısmına gelip yaptığınız programın hangi Ardiuno gibi kullanılacağını seçmelisiniz..

2- Araçlar – Programlayıcı kısmına gelip hangi programlayıcıyı kullanmak isterseniz onu seçmelisiniz.. Klasik olarak AVRISP mkll seçebilirsiniz..

3- Araçlar – Port kısmında hazırladığınız Arduino kartını bilgisayarınızın hangi USB portuna taktıysanız onu seçmeniz gerekmektedir..

4- Dosya – Örnekler – Basics – BareMinumum adresini açın ve içindeki boş kodları yüklemeye çalışın eğer yükleme tamamlandıysa artık kendi yaptığımız bir Arduino elimizde demektir..

Aynı yöntemle, aynı ekipmanlarla yukarıda ki Arduino’ yu, Fritzing veya Proteus programını kullanarak baskı devresini çizebilir ve kuşe kağıdına bastırırsanız bu bastırdığınız çizimleri bakır levhaya ütü yöntemiyle bastırırsanız ve bu levhaya kusursuz olarak devre çizgileri tam olarak çıkarsa, hazırladığınız levhayı su içine atıp bekleyiniz kağıdı üstünden çıkarın. Biraz kurumaya bırakın ve levhayı asit içine atın ve erimesini bekleyin aynı şekilde jumper kablolara gerek duymadan kullanılan ekipmanları lehim yöntemiyle levhaya sabitleyin. Böylelikle daha küçük boyutlarda ve kabloya gerek duymadan kendi Arduinonuzu yapabilirsiniz.. Bahsettiğim baskı devre yöntemi bütün elektronikte kullanabilirsiniz.. Bununla ilgili açıklayıcı videoyu aşağıda bulabilirsiniz..

Farkındayım biraz karışık oldu ama sorunuz varsa yorum atın elimden geldiğince yardım ederim..

Hoşçakalın..

3 replies »

  1. Bunu nrmal arduino gibi kullanırsak yanma fln olurmu mesela bunla engel algılayan robot yaparsam sıkıntı çıkar mı yapmak için daha fazla kompenent mi gerekir

  2. ben bu devrenin aynısını yapıp pcye bağladım işlemcim boardu eritti çok fazla ısındı acaba nerede yanlış yapmış olabilirim

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s