Genel anlamda küfür
Somut ve ulaşılabilir olduğu kadar kullanılmasında en ufak bir sakınca bulunmayan ilginç sözlere küfür diyoruz. Teolojik kısmını şimdilik geçiyorum. Bizim ilgi alanımızı işgal eden kısımlardan birisi olmadığı için geçmek durumundayım.
Küfrün insanlar üzerindeki etkisi
Laf cambazlıklarından arındırılmış olanıyla karşılaştığım zamanlarda edebi yönünü daha iyi anlıyorum bu meretin. Zincirleme küfür tamlaması dediğim küfrün insani boyutunun toplumdaki değer algılarına karşı hayvani biçimde etkisi var. Sadece toplum değil kişilere yapılanı nokta atışı gibi. Mesela düşünmeyi milisaniyede gerçekleşen bir nöron-sinapsis ortaklaşa çalışması olarak gören bir kişiye yapılan küfürden sonra bir kobay faresi gibi kaçması toplumun değil sadece o kişinin etkilendiğini gösterir. Duruma bağlı olarak kaçmayan kişinin fizikteki etki tepki prensibini haklı çıkartacak bir fiziksel güç kullanması işten bile değil. Ardından atılan veya yenilen kemiksiz bir dayak o insanı anlamak için yeterli.
Modern insan ve Küfür
Sohbet sırasında kitaptan aklında kalan germen literatüründen kaçkın metinleri arkadaşları arasında söyleyen kişinin içsel yaşantısında derin bir yerde sakladığı küfrün sosyal yaşamda temsil ettiği boyutu anlatmak istiyorum.
Bu adam, yanlışlıkla veya bilerek yaptığı davranışları neticesinde arkadaşları ve yakın çevresi arasında ”entel dantel”, ” filim adamı” gibi sıfatlarla anılırken, yine insanların kafasında arttığını düşündüğü popülerlik algısının aslında bir hiç olduğunu anlaması kolay olmuyor. Belirsizlikten doğan çevresine karşı yabancılaşmayı bir serüven gibi görmesi etrafındaki insanlardan koparak yalnızlar rıhtımına geçmesini sağlıyor. Yalnızlaştığı gibi aynı oranda hırçınlaşan bu nedenle de herkesin nefret ettiği bir kişiye dönüşmesi kolaylıkla gerçekleşirken kafasındaki tanımı the others olan bizanslılara olan kuşkusu artarak devam ediyor. Bizanslılar, içimizdeki irlandalı tanımının bir üst modeli, yani muhbirin fransızcası gibi bir şey. İşte bunlar onun kafasında yer eden bir anlamlandırma çabasının doğurduğu hayali kavramlar. Ötesi değil.
Getto ve küfür
Modern insanın mahalle jargonundan bağımsız hareket etmesi engellenmeseydi, şu anda kibarlık adı altında yapılan samimiyetsizlikler bir nebze daha az olabilirdi. Yaşadığı koşulların insanın kullandığı kelimeleri etkilediği gerçeğini mikro düzeyde bir sosyal gözlemle rahatça kavrayabiliriz. Özetle ; Küfür, insan hayatının bir parçası şeklinde bilinse de getto yapının bizlere yansımasıdır.
Kategoriler:toplum