sağlık

Psikolojik Rahatsızlık

ilginç-psikolojik-hastalıklar

İnsanlar psikolojik olarak hastalanmaya her zaman meyillidir. Çünkü çocukken bastırılmış duygular sahibiyiz. Bu genellikle aile üyeleri ve eskiden yaşadığımız kötü olaylar bir nehir gibidir ve akışına bırakırsak şelaleden uçmaya mahkum oluruz..

İnsani içgüdüler sürekli başka insanlar tarafından sınırlandırılır. Hayatımıza çoktan müdahil olunmuştur ve aklımız başımıza geldiğinde artık kimliğimiz dışında yaşamak zorunda kalırız. Bu bağlamda edindiğimiz psikolojik durumlar, düşünceler ve çevre hayatı, olaylar zincirini tetikler. Bu yüzden kimliğiniz dışında bir hayat yaşamış olursunuz. Yaşadığımız olaylar artık bizi rahatsız eder ve çareyi ilaçlar veya kimyasallarda ararız. Bu bir iyileşme yöntemi değildir aslında, sorunun kaynağı aslında başka insanlar tarafından oluşturulmuş kimliğimizdir. Eğer siz bu kimliği değiştirmezseniz olaylar zinciri her zaman devam eder. Yine mutsuzluk denizinde ilerlemeye devam edersiniz. Alınan ilaçlar akılsızdır bu yüzden sizin kimliğinizi ve düşüncelerinizi değiştiremez, sizi teskin edemez.. Ancak verdiği yapay duygularla yeni hayat yolları çizmeye yardım eder.

Gerçek tedavi yöntemi, kendi kimliğinizi bulmanız ve bu yolda ilerlemenizdir. Küçükken bastırılmış duygular ileride içinizde birikir ve bunu eksiklik olarak algılarsınız. Sanki hayatınızda bir şeyler eksikmiş gibi hissedersiniz. Bu bastırılmış duyguları ve isteklerinizi yaptığınızda bir rahatlama hissedilir. Sebebi ise daha önce bunu yapmayı çok istemenizdir. Kendi bastırılmış duygularınızı ve isteklerinizi bulup, dışarı çıkartırsanız ve yaparsanız hızlı bir iyileşme süreci başlayacaktır. Siz siz olun tedavinizi hızlandırmaya bakın. Kimliğinize kavuşmaya bakın. Başka insanların size verdiği kimliği taşımayın. Psikolojik yardım almaya başlamanız, bunun farkına varmanızdır, bir sorun olduğunu kabullenmenizdir ve iyi bir durumdur aslında. Yani merdivenin ilk basamağıdır. Tedavi görmeye başladığınızda kendinizi veya insanları suçlamayın çünkü kurtuluşa giden yolun ilk adımı budur. Kendinizi kabullenin ve kabuk değiştirmeye hazırlıklı olun.

Bütün bunlar kendi yorumum ve tecrübelerimdir, tıbbi olarak değerlendirmeyin lütfen.

6 replies »

  1. Yüreğinize sağlık. Günümüz insanların çıkmazlarından biri de kimlik sorunu. Kendisini var edememe, kendisine bir kimlik oluşturamama. Bunu yapamadığı için de üstesinden gelemediği bastırılmış duygular kendisine bir kimlik kazandırıyor. Yeni yazılarınızda buluşma adına kendimiz olma adan iyi günler.

  2. Günümüz düşünüldüğünde güzel bir yazı olmuş. Benim aklıma bundan yüzyıl veya birkaç yüzyıl öncesi geliyor, yani antidepresanların olmadığı zamanlarda ve bastırılmış duygularımızdan haberdar değilken henüz, bu sorunu nasıl tanımlıyor ve nasıl çözebiliyorduk?

  3. Peyami Safa’ nın Yalnızız adlı romanında Safa’ nın iç sesi olarak gördüğüm karakter de “bütün hastalıklar psikolojiktir” der. Hatta virüslerden kaynaklananlar bile. Adamcağız devam eder: “Vücud direnci yüksek olsa,

    • “Vücut direnci yüksek olsa virüsün girmesine izin vermezdi” diye. Tespitin haklı olduğu tarafları var muhakkak..

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s