Bu konudan kısaca bahsetmek istiyorum ;
Neden eğitimde fırsat eşitliği ve parasız eğitimden bahsediyoruz ? Çünkü halkın büyük bir kısmı devlet desteği olmadan eğitim alamaz, Eğitim özel sektöre devredilemez. Böyle bir şey olursa facia olur. Halkın maddi durumu buna elverişli değil.
” her bireyin eğitim hakkı vardır ve eğitim hakkı devlet tarafından sağlanmalıdır ” fikri halkın refahı göz önüne alındığı zaman gayet mantıklı bir fikir.
Fırsat eşitliği, Sovyet Rusyanın veya başka bir komünist yönetimin bizlere bir önerisi değil, Atatürk ilkelerinden birisi olan devletçilik ilkesiyle alakalı bir durum. Cumhuriyetin en temel kazanımlarından birisi de budur.
Halkımızın refah düzeyinden dolayı tam anlamıyla kapitalizm sağlanamadığından eğitim bir sosyal devlet politikası şeklinde yorumlanmalıdır. 2013 Türkiyesinde durum budur.
Kategoriler:ekonomi
ve sosyal devlet, din dil ırk bağlamında vatandaşlarının geneline hitap edecek özgür bir siyaset takip etmelidir.
Ben de öyle olmasını isterdim ama maalesef turkiyede öyle olmuyor, devlet yapması gereken şeyleri siyasete döküyor. Seçimlerde de her şeyi biz yaptık, bize oy vereceksiniz tarzında açıklamalarda bulunuyorlar. Sosyal devlet dediğimiz olay bu değil bence.
tabi ki bu deil… ama rejimlerin selameti sosyalliğin önünde seyreder hep…
Doğru ama Türkiye’de bu durum diğer ülkelere göre daha fazla sanki. 🙂
taklit her zaman aslını aratır :))
vatandaşına eğitim vermeyen bir devletin nereye gittiği açıktır. Türkiye’de bir yere kadar devlet okulları para almıyor, üniversitelerde ise özel okullara göre küçük bir miktar alınıyordu, şuan durumu bilemiyorum, bizde problem masrafımız çok, imkanlarımız az.
Devlet, vermesi gereken ücretsiz eğitimi sosyal devlet olma gereğinin bir parçası olarak kavramasi lazım. Bu bilince erişmemize daha zamanımız var gibi gözüküyor.