Evet arkadaşlar Arduino dersleri – 1 konumuzda, fiziksel olarak Arduino incelemesi yapmıştık. Arduino’ yu tanıtmış, breadboard cihazının ne işe yaradığına değinmiş, topraklama ve enerji bağlantılarından söz etmiş, dijital ve analog kavramlarını grafiksel olarak açıklamıştık.. Artık yavaş yavaş programlama kısmına geçiş yapabiliriz.. Söz ettiğimiz L isimli led Arduino üzerinde gösterilen 13. girişe bağlıdır. İsterseniz ilk önce basit bir program yazıp bu ledin kontrolünü sağlayalım…
Eğer Arduino aldıysanız gerekli malzemeleri de almanız gereklidir. Çünkü basit veya kamaşık her projede işinize mutlaka yarar sağlayacaktır. Bunlara değinmek gerekirse, en başta tabi ki breadboard gelir sonrasında, led lambalar, çeşitli boylarda jumper kablolar, ses, ışık ve hareket sensörleri gibi çeşitli sensörler, DC motorlar, potansiyometre, breadboard için dişi-dişi, erkek-erkek, erkek-dişi bağlantı kabloları, mobil uygulamalarınız için 9V pil ve aparatını ve eski telefonlara ait dijital ekranı temin etmeniz gereklidir.. Bunlar başlangıç için yeterlidir.. Ve en önemli noktalardan birisi ise gerekli programlardır..
Peki nedir bu programlar?
- Arduino programlaması için, resmi sitesinden indireceğiniz programdır. İlk konuda bundan bahsedip linkini vermiştim. Ama yine hatırlatma amacıyla bahsedeyim dedim buradan indirebilirsiniz..
- Arduino devrelerini bilgisayarınızda şekil olarak tasarlamak için Fritzing programıdır.. Onuda buradan indirebilirsiniz merak etmeyin tamamen ücretsizdir ”No Donation” seçeneğine tıklayıp download kısmından indirebilirsiniz ya da bu gönüllü şirkete bağış yaparak indirebilirsiniz orası size kalmıştır..
Evet her şey hazırsa basit bir mantıkla programlamaya başlayabiliriz.. Arduino programını açtığınızda karşınıza yukarıdaki gibi bir ekran çıkacaktır.. Oradan dosya menüsünden, örnekler bölümüne, örnekler bölümünden Basic menüsüne gelin ve Blink seçeneğine tıklayın. Muhtemelen şöyle bir ekran çıkacaktır karşınıza..
Arduino programlanmasında 2 mantık vardır.. void setup ve void loop kısımları. Peki ne demek bunlar?
void setup kısmı kısaca tanımlama aşamasıdır. Hangi pimin nereye bağlanacağı ve ne işlev yapacağını anlatırsınız programa // ile başlayan yazılar açıklamadır ve istediğiniz şeyi daha iyi anlamak amacıyla yazabilirsiniz yani programda herhangi bir komuta karşılık gelmez. pinMode(13, OUTPUT); kodu 13. girişi çıkış modu olarak ayarladığımız anlamına gelir. Peki bu OUTPUT veya INPUT nedir derseniz OUTPUT çıkıştır yani Arduino’ dan bir cihaza çıkış olarak enerji vermemiz anlamına gelir. INPUT ise giriştir mesela elimizde bir sensör var ve bu sensörün vereceği bilgiler Arduino’ ya veri girişi sağlar. Örneğin ışık sensörü, ses sensörü veya nem sensörü gibi.. Özetlemek gerekirse pinMode(13, OUTPUT); yazdığımızda 13. girişi çıkış olarak algıla ve 13. girişe enerji ver anlamına gelir.
void loop kısmı ise sonsuza kadar tekrarlanmasını istediğimiz kodların yazılacağı alandır ve burada yazdığımız program siz enerjiyi kesene kadar tekrar eder.. void loop kısmında gördüğümüz gibi digitalWrite(13, HIGH); ve digitalWrite(13, LOW); kodları vardır bunlarda ilk konuda anlattığım gibi dijital olarak akımı tam ver ya da akımı kes anlamına gelir. HIGH yazınca enerjiyi tam ver, LOW yazınca enerjiyi kes anlamına gelir. Birde delay(1000); olarak yazılan bir komut var bu komut yukarıda verilen komutun ne kadar süre yapması anlamına gelir. 1000 değeri Arduino için 1 saniyedir, bu rakamı istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.. Yani kodları baştan özetlemek gerekirse: Yani Türkçe’ si
void setup() {
pinMode(13, OUTPUT);
}
void loop() {
digitalWrite(13, HIGH);
delay(1000);
digitalWrite(13, LOW);
delay(1000);
}
13. pini çıkış olarak ayarla ve 13. pine enerji ver. void setup kısmı bu anlama gelir.
void loop kısmı ise 13. pine 1 saniye boyunca tam enerji ver 1 saniyeden sonra 13. pine verilen enerjiyi 1 saniye kes demektir. void loop kısmına yazıldığı için bu sonsuza kadar devam eder. Tabi ki siz enerjiyi kesene kadar.. Bu arada 13. pin diye adlandırılan şey yukarıda da bahsettiğimiz gibi Arduino üzerindeki L ledidir.
Programın üstünde check işaretine tıklayarak doğrumu yoksa yanlışmı yazıldığını kontrol edebilirsiniz eğer doğruysa, check işaretinin yanındaki ok işaretine tıklayarak yazılan programı Arduino’ ya gönderebilirsiniz.. Programı yazıp gönderdiğiniz zaman program Arduino içinde sonsuza kadar kalacaktır. Ancak yeni bir program yazıp yüklediğiniz zaman eski program otomatik olarak silinir ve yeni program göreve geçer enerji vermediğiniz sürecede yazdığınız son program Arduino içinde kalır ve enerji verdiğiniz andan itibaren yüklenen son programı çalıştırır yani önceki kodu nasıl silebilirim diye bir şey söz konusu değildir. Tabi ki programı yüklerken bilgisayardan Arduino’ ya USB bağlantısı kurmanız gereklidir.. Yukarıdaki programı yüklediğiniz anda L etiketli led 1 saniye aralıklarla yanıp sönmeye başlayacaktır. İsterseniz delay komutundaki sayılarla oynayıp yanıp sönme süresini ayarlayabilirsiniz..
Bir sonraki derste görüşmek üzere.. Hoşçakalın…
Kategoriler:programlama