hayat

Zaman mıdır geçip giden

Alexis de Tocqueville’in hayli beğendiğim bir kavli vardır: “Geçmiş artık geleceği aydınlatmıyorsa ruh karanlıkta yürür.” Bu her konuda geçerli olabilecek bir yorum. Benlikten devlet yönetimi felsefesine, ondan öznel vizyona; yaşama, tabiata, canlıya…

Geçmiş denilen şey tam olarak nedir? Bugün artık etkisi olmayan mı? Bir kenara, hafızanın derinliklerine atılan mı? Ders çıkarmak adına kullanılan toplumsal bellek mi? Yoksa tarihin tozlu sayfaları mı? Peki ya zaman kavramının zihnimizle oynadığı bir oyun olabilir mi?

Amacım burada “geçmiş” kavramını tanımlamak değil. Siz ne düşünüyorsunuz bu yazıyı okuyan sevgili okuyucularım? Geçmiş olabilir fakat bir de geçmeyiş, geçemeyiş de olabilir kimilerine göre. Aradaki fark veya farklar neler sizce? Tocqueville’in deyişindeki bir diğer kavramsa ruh. Mezkur mefhum da üzerinde çokça tartışılan ve zannımca subjektif. Yani burası manevi duyguların, yorumların ve hislerin devreye girdiği bir nokta. Öyleyse bu söz iki soyut kavramın etkileşimi ve birbirine inikası üzerine bir görüş, öyle değil mi?

Bir diğer maksadım biraz olsun, hızlı yaşanan ve okuyup geçilen bu devirde sizi bazı şeylerin üzerine biraz düşündürmeye sevk edebilmek. Eminim birçoğu, he hmm aa evet diyip 10 saniye sonra unutacak iki kavramı ve onun üzerine ne düşündüğünü. Çünkü bir çoğumuz, “bir sonraki”nin peşinde yani diğer bir deyişle gelecek olanın. Peki ya şimdiye kadarki siz, gelecekteki sizi artık aydınlatamıyorsa? Peki ya ışık saçıp saçmadığınızı nasıl fark edebilirsiniz? Özgün olmaya çalışmaktan başlayarak. Küresel dünya bize farklılık değil benzerlik sunuyor. Benzer telefonlar, giyim alışkanlıkları, mutfak zevki, elektronik aletler ve benzer işler. Oysa benzerlikte aydınlık değil, sönüklük vardır.

Ve düşünün; geçmişteki, bugünkü sen ve ruhun. Sen ve o; ayrı mısınız, bir misiniz? Peki siz, gerçekten kimsiniz?

Hadi gelin, hakikatin ne olduğunu düşünmekle başlayalım. Ya da WhatsApp’ta mesajınız varsa ona bakın, seçim sizin.

Peki ya bu seçimi yapan da siz misiniz, yoksa kontrol edemediğiniz bir “şey” mi?

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s