sinema

Karanlıklar arasında bir film ; Gemide

Görsel

Denizden kum çekme olayını hep merak ederdim. Kum çekmeyi başka yöntemlerle yapıyorlar zannediyordum. meğersem düz mantıkmış, Kepçeyi daldır ve kumu çek. bu film sayesinde öğrenmiş oldum. bir filmden tek bir şey öğrensem bile zamanım boşa gitmemiş derim. her zaman derim bu lafı. Tabi, bu filmden tek bir şey değil birçok şey öğrendim filmin hakkını yemeyelim.

Film’ e gelirsek ;

Türk sinema tarihinin en underground yani façalı filmlerinden biri. belki de en iyisi, orası tartışılır. Bazı filmler vardır ya hani hiç bitmesin istersin. Lan, keşke bir sahne daha olsa biraz daha izlesek dediğim ve bir yerde gemi muhabbeti geçtiğinde direkt aklıma gelen filmlerden birisi.  Kendimden bir parça bulduğum, aklıma kazınan sahneleri tekrar tekrar hatırlayıp gülümsediğim ender filmlerden. Ne kadar kapalı mekanda çekilen bir film olsa da, filmdeki diyaloglara baktığımızda 90′ lar Türkiyesinden sağlam izler taşıdığını görüyoruz. Film bir tür sigara-esrar virali gibi film olmuş. Filmi izlerken içilen esrarın dumanını hissediyorsunuz. Sigara içmem ama dumanı görünce zevkli bir film olacağını anladım. Bunu söylemeden edemeyeceğim ;  o kadar dumanaltı sahne gören adam sigaraya başlar. Fena bir şekilde özendiriyor.

Oyunculara gelirsek, oyuncuların seçimi gayet iyi yapılmış. Bir Erkan Can oyunculuğu bile filmi izlemek için yeterli galiba. Filmde bazı eksik noktaları söylemem gerekirse ;  Laleli’ de kavgadan sonra kaçırılan hatunun hiç konuşmaması biraz hayal kırıklığı oldu. tamam, yabancı olabilir ama bir kelime bile etmemesi garip geldi. Filmin ismi gemide olsa bile Laleli sahneleri biraz daha uzun olsaydı izleme zevki açısından daha iyi olurdu. kaptanın yaptığı meşhur aile tespiti bu filmde gerçektir. dediği her şey yerli yerindedir. şöyle ki ;

kaptan – baba : her şeyi sonradan öğrenen, mantıklı kararlar almaya çalışan tespitleri fena olan adam. sabah her şeyi formatlar. tam bir baba.
kamil -anne : bazı şeyleri gördüğü halde babaya söyleyemeyen, çocukların adeta götünü toplayan bir anne. içten pazarlıklı bir insan.
boksör– çocuk : hatalarından dolayı bütün dolaylı veya direkt olarak herkesin başını yakan bilinçsiz şahıs.
ali – ergen : her gece hatuna yanaşmaya çalışan tipik ergenus.

Gemide, türlü film festivallerine gitmese de türk sinema tarihinin bir özeti niteliğinde olan küfrün en çok yakıştığı filmdir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s