
Kendi çekimim
TEDxIstanbul ; noktaları birleştirmek
Merhabalar, bugün katıldığım TEDxIstanbul deneyimimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
TED videolarının hastasıyım, uzun zamandır( 4 -5 yıl olmuştur) fırsat buldukça kendi sitesinden takip ediyorum. Bu tip konferanslara gidemeyenler için sanal alemdeki en faydalı işlerden birisi ted videolarıdır. Elbette birçok yararlı iş var ama her alanda bilgilendirici ve ufuk açan az organizasyon vardır.
TEDxIstanbul’a gelirsek, TED etkinliği 5 senedir İstanbul’da da yapılıyor. Önceki yıllarda gerçekleşen tedxistanbul etkinliklerine gitme fırsatım olmadı, daha sonra internetteki videolarını izledim. Neyse ki 21 kasım etkinliğinin haberini alır almaz biletimi erkenden aldım.
TEDxIstanbul etkinliği, maslak’taki uniq alışveriş merkezinin yanındaki volkswagen arenada gerçekleşti. Katılım oldukça yüksekti, katılımcıların arasında her iş grubundan insan ve bir hayli öğrenci vardı. Etkinlik, yoğunluktan ve meşhur istanbul trafiğinden dolayı başlama saatinden 40 dakika geç başladı.
Öncelikle belirteyim, video izlemekle orada canlı izlemek bambaşka şeyler. Video izlerden sıkılma ihtimaliniz var ama canlı izlerken pür dikkat dinliyorsunuz.
Bu seneki etkinliğin konuşmacıları şöyleydi ;
– sercan çelebi, oy ve ötesi kurucu üyesi
– moderatör: aslı şafak, gazeteci / tv programı sunucusu ve yapımcısı
– capital turkish connections (ctc), bağımsız düşünce üretim ve uygulama kuruluşu
– cem topçuoğlu, kolektif yaratıcılık başkanı
– ece temelkuran, yazar
– emin çapa, gazeteci
– emre soyer, davranış bilimci
– ezel akay, film anlatıcısı
– judith liberman, masal anlatıcısı
– karsu, caz sanatçısı
– mehmet aksel, mutfak sanatları akademisi kurucu
– şahin tulga, mentoro danışmanlık platformu kurucu
(sadece beğendiğim konuşmacıların bölümlerinden kesitler paylaşacağım)
Moderatör, gazeteci Aslı Şafak’tı, giriş konuşması yaptı. Sonra konuşmacıları çağırmaya başladı. İlk konuşmacı cnntürk ekonomi müdürü Emin Çapa’idi. Sunumunu genel anlamda bilim üzerine yaptı. Önce vicdan konusunu açtı, artan bilim ve teknoloji karşısında insanlığın eriyen vicdanından bahsetti.
Emin Çapa;
- Ey insan, sen vicdanını nerede kaybettin ? Bugün kaybedilen şeylerden birisi de vicdan.
- Biz doğal yollarla ölen son insanlar olacağız, organ üretimi başladı. Artık, bildiğimiz insanın sonu geliyor.
- Son yıllarda biofabrikasyon terimi kullanılıyor.
- 3 boyutlu yazıcılarda kök hücre üretiliyor.
- insanın mahremiyetinin sonuna geliyoruz. Bu endişe verici bir olay.
Emin Çapa’nın konuşmasında en fazla ilgimi çeken kısım, gezegenlerin ve uyduların uzaydan alınan sesleriydi. Bazı gezegenlerin, yıldızların ve uyduların sesleri dinletildi. ( bu konu hakkında ayrı bir post hazırlayıp buraya link vereceğim)
Michio Kaku – Geleceğin Fiziği kitabını önerdi ve konuşmasını bitirdi.
Emre Soyer ;
- Fırsat körlüğü fırsatları yakalayamamanın en büyük sebeplerinden birisi.
- Fırsat yakalamak istiyorsan önce fırsatın nasıl kaçtığına bakman lazım.
Fırsatları yakalamak için 3 strateji ;
- Keşke, ah ya, tüh be vb dememek
- Çok denemek, buna uygun ortam hazırlamak
- Odağı dağıtabilmek, farklı noktaları birleştirmek.
Şahin Tulga ;
Liderin başarılı olması için gereken şeyler;
- yapısal sistemler oluşturmak
- çatışmaları yönetmek
- ilham verici bir ortam oluşturmak
- Motivasyonu yüksek tutmak.
- Yapısal sistemleri uygulamaya almak.
Örnek ;
Starbucks’ın amacı, İtalya’daki kahve içme deneyimini Amerika’da yaşatmak.
Apple’ın davası, statükoyu sorgulamak ve yenilikçi olmak.
Judith Liberman ;
Bana göre etkinlikteki en ilham verici konuşmayı yaptı. Masallarla hayat arasındaki bağı bize hatırlattı. Hayata dair güzel tespitlerde bulundu.
Bazıları ;
- Beraber hayal kurduğumuzda birbirimize bağlanıyoruz. Hayaller daha renkli oluyor.
- Biraraya gelip masallarla ayni anda hayal kurabilmek , teknolojinin bize veremeyeceği şeylerdendir.
- Masallar, şifalı simgesel yolculuklardır. Kahraman bir anda yola çıkandır ve masallarda hep aşk kazanır.
- Mühim olan hayatı nasıl yaşadığınız değil, yaşadığınız hayatı nasıl anlattığınızdır.
Karsu ;
Hayat hikayesini anlattı ardından müthiş bir şarkı söyledi. Şarkıdan sonra salonun yarısından çoğu(+1) ayakta alkışladı. Mülteciler için yaptığı çalışmalardan bahsetti. Etkinliğin en dokunaklı kısmı burasıydı. 🙂
-
Aldıklarımı bir şekilde geri vermem lazımdı, ben de mülteciler için şarkı söyledim.
Tedxistanbul, genel anlamda başarılı bir etkinlikti, bana çok şey kattığını hissediyorum.
İleriye bakarak yaşamınızdaki noktaları birleştiremezsiniz. O noktaları ancak geriye baktığınızda birleştirebilirsiniz.
STEVE JOBS